Search
Slider

Знаем, знаем, че сте заети! Но за да запазите килимите си дълго време е нужно да се грижите за тях. Предлагаме кратък преглед на това какво да не правите и как да го направите правилно. 

1.Използвайте правилния разтвор за почистване

Детергентите носят различни нива на абразивни качества. Прочетете етикета и изберете разтвор за почистване, който е подходящ за вашите килими.

2. Не използвайте твърде много вода

Често използването на много вода може да влоши петното или разлива. Предлагаме ви да почиствате на място, освен ако не възнамерявате да следвате професионален процес на почистване. 

3. Действайте незабавно

Не отлагайте - почистете разливите, преди да са направили петна. Ако оставите разлива да изсъхне, това означава, че позволявате на бъркотията да се просмуче все по-дълбоко в основата на килима.

4. Но не почиствайте твърде често

Знам, нали? Почиствайте, но не почиствайте. Но е вярно. Има баланс. Прекалено честото ваксиниране и търкане на килима ще доведе до изхабяване на влакната и възлите, които са били така внимателно изтъкани. Препоръчваме ежеседмично ваксиниране и ежегодно професионално почистване. Това се отнася за вълнените килими!

5. Дори не си помисляйте за дезодориране

default-1200x1200-layout605-kilimi-1h7sonn default-1200x1200-layout605-kilimi-1h7so5c

Рекламите са малко подвеждащи. Праховете за обезпаразитяване просто добавят слой от материално вещество към влакната на килима ви. Освен ако не възнамерявате да прахосмукирате веднага, не препоръчваме да използвате прахове.

6. Прочетете добре етикета на препарата, който ще използвате 

Винаги четете етикета, преди да приложите даден продукт върху ръчно изработените си килими. По принцип почистващите разтвори, които се продават без рецепта, имат агресивни химикали или дори могат да съдържат следи от белина, които ще разрушат влакната на килима ви и ще нарушат оцветяването му.

7. НАПРАВИ СИ САМ? Направи си сам - не

Ние сме за революцията "Направи си сам", но имайте предвид, че повечето блогъри не са професионални чистачи на килими с дългогодишен опит и прекрасни почиствания на килими зад гърба си. Ако се интересувате от някоя идея от типа "направи си сам", първо попитайте професионалист. Това може да ви спаси от повреждане на килима!

8. Наистина ли знаете как да почиствате на място

Звучи просто, нали? Зависи. Не почиствайте петната с мокра прахосмукачка или парна машина. Тези инструменти пренасят твърде много топлина, която може да доведе до попиване на петното по-дълбоко във влакната на килима. Мислите ли да използвате телена, пластмасова или естествена четка? Не го правете!

Те също могат да повредят килима ви, като издърпат тъканите нишки. И така, какво да правите? Използвайте бяла памучна кърпа и я изтрийте. Ако е необходимо, добавете малко вода. Използвайте чиста суха кърпа, за да попиете остатъчната влага.

9. Уверете се, че използвате бяла кърпа

Защо? Защото всеки материал, който поставяте върху килима - и сериозно търкате - може да доведе до прехвърляне на цвят. Това означава, че багрилото от един материал прелива върху друг.

Като цяло тъканите килими са здрави и издръжливи. Само не забравяйте, че традицията за тъкане на килими е възникнала преди хиляда години, когато неща като прахосмукачки и препарати за почистване на килими не са съществували. 


Коментари: 0
Все още няма коментари
Отговори

Вашият E-mail адрес няма да бъде публикуван. Моля попълнете задължителните полета.*