Search
Slider

КАКЪВ ТИП КИЛИМ Е НАЙ-ПОДХОДЯЩ ЗА КУХНЯТА?

Какъв тип килим е най-подходящ за кухня?

Килими в кухнята? Звучи малко налудничаво, нали? Всъщност кухнята е едно от най-подходящите помещения за килими, както от гледна точка на стила, така и на практичността. Но (очевидно) не всеки килим е подходящ. В тази статия ще обсъдим кои видове килими са най-подходящи за кухня и как да изберете подходящия за вашата. 

Защо да поставяме килими в кухнята?

Случвало ли ви се е да се отправите към кухнята за среднощна закуска, само за да ви замръзнат краката от внезапния преход от килим към твърда повърхност? Това вероятно е най-добрата причина да имате килими в кухнята.

Но със сигурност не е единствената. През последните години кухните станаха по-стилни и социални. Те наистина заживяха свой собствен живот. Както и във всички останали помещения, най-добрите кухненски килими ще ви помогнат да добавите повече организация, стил и комфорт.

Малки кухненски килими

Обмислете и подовата настилка в кухнята. Дали е от листов винил? Ламинат? Ако е така, може да искате да използвате килимчета, за да защитите зоните с голям трафик. Обикновено подмяната на килимите е много по-лесна и достъпна, отколкото на подовата настилка. Дори ако вашите подове са по-издръжливи и устойчиви, никога не е вредно да имате допълнителен слой защита срещу скъпа подмяна. 

Ако кухнята ви прилича на... ами на всяка друга кухня, вероятно има настилка от твърда повърхност. Килимите естествено подобряват звуковата инсталация. Това ги прави чудесен избор за апартаменти със съседи от долния етаж. Това обаче може да означава и по-тихи стъпки във всеки дом. 

Друго предизвикателство при настилките с твърда повърхност: по-ниските стойности на изолация. R-стойността на помещението е показател за неговата изолация. Колкото по-ниско е това число, толкова по-малко енергийно ефективно е помещението. Килимите са естествено по-топли от плочките и ламината и могат да помогнат за подобряване на R-стойността на кухнята.  

Поставяне на килими в кухнята

Килимите в кухнята обикновено е по-добре да се поставят в преходни зони. Поставете ги в близост до входа от други помещения, независимо дали там има врата или не.

Препоръчваме също така да поставяте по-големи килими под кухненската маса. Това помага за обособяването на зоната за хранене от останалата част на кухнята. Освен това просто изглежда страхотно. Не забравяйте да вземете предвид движението на столовете, когато поставяте килим под кухненската маса.

Ако имате кухня в стил галера, килимчетата са почти задължителни. Тази дълга, тясна пътека е узряла за допълнителен стил и комфорт. Освен това е по-удобно да се разхождате по нея през студените зимни нощи.

Ако в кухнята ви има закътано кътче, обособете го с килимче. Обикновено кръглите кухненски килими и масички добавят перфектния щрих към къта за закуска. Можете дори да използвате тонове и цветове, които се отклоняват от интериора на кухнята ви, за да го определите по-добре като подпространство.

Ако имате средностатистическа кухня и просто искате да подчертаете стила ѝ с килим, препоръчваме ви да го поставите в средата. Това предлага по-голяма съгласуваност и го предпазва от пръски и разливи.

Кога и къде трябва да се постави кухненски килим?

Кухненските пътеки са изненадваща тенденция напоследък, но е лесно да се разбере защо. Поставянето на пътеки в кухнята придава топлина - както на стила, така и на цялостния комфорт.

Кухненските пътеки могат да се поставят заедно с местата, където сте склонни да прекарвате най-много време - в близост до плотове, мивки и фурни. Можете също така да поставите пътеките достатъчно далеч от ръба, така че да не се влияят от разливи и пръски, но все пак да са на една ръка разстояние. При поставянето на кухненски пътеки това пространство трябва да е около 30 см. Това предлага най-голяма полезност и създава цялостна естетика.

Можете да ги използвате и за свързване на разположени на разстояние елементи в кухнята, като например острови и шкафове. Ако имате подвижен остров, помислете за поставяне на килимче под него.

Килими за кухнята

Съответствие със стила на кухнята

Стилът на кухнята ни е отражение на това, което сме, и през последните години тя започна да си извоюва място като централна точка в дома ни. Най-добрите кухненски килимчета са тези, които ще подобрят не само нейния комфорт, но и стил.

Най-добрият килим за вашата кухня ще включва дизайни, цветове, размери и форми, които най-добре ще допълнят съществуващия ви стил. Ако намирането на правилната комбинация от всеки от тях ви се струва трудна задача, не се притеснявайте! Ние ще ви помогнем да вземете това решение тук. 

Препоръчваме ви в кухнята да поставите килими с нисък косъм, които са по-практични и лесни за поддръжка.

Такива могат да бъдат:

-      Мокетени килими, виж ТУК

moketen-kilim-erika-8013-beige-orange-fon-google       


Килими Модерни дизайни, виж ТУК

097-magnolia-google 


Персийски килими, виж ТУК

kilim-bs-2723-cream-june

Ако имате стойки за растения или малки масички, можете да изберете по-малък килим, който да акцентира върху тези места. Ако пък са разположени по-близо една до друга, използвайте среден по размер килим, за да обедините стойките и масите в един елемент.

Разбира се, това обикновено са единствените плаващи мебели в кухнята. Като цяло обаче все пак ще се придържате към малки и средни по размер килими. В края на краищата, ще искате да избегнете поставянето им на места, податливи на влага, като мивката или съдомиялната машина. Също така е добра идея да ги държите далеч от кофите за боклук. Така че, освен ако не разполагате с необичайно голяма кухня, придържайте се към тези размери:

Малки кухненски килимчета: обикновено 80x150см и 120x170см

Средно големи кухненски килими: обикновено 140x200см и 160x230см

Препоръчваме ви да избягвате по-големия край на средните килими за кухни със средни размери. Не забравяйте, че размерът, който избирате, трябва да допълва съществуващите мебели и интериор, а не да ги претоварва. Ето защо малките кухненски килими обикновено (но не винаги) са най-подходящи.

Ако все пак разполагате с по-голяма кухня и предпочитате по-голям килим, важно става разположението. Ако просто сложите килима в средата на пода без функционално предназначение, той ще изглежда неудобно. Също така вероятно ще имате проблеми да го задържите на същото място. Повечето килими с традиционна подложка са склонни да се плъзгат по подовата настилка от плочки.

По-рано споменахме стойки за растения и масички за употреба като кухненски акценти. Ако вашата кухня с по-големи размери все още не разполага с такива, помислете за добавянето на още като елементи на дизайна. Има доста голяма вероятност кухнята ви да разполага с гъвкавост за това. Китайските шкафове и антикварните предмети са чудесни допълнения към кухненския интериор и лесно могат да бъдат подчертани от кухненски килим.

Какви форми на килимите са най-подходящи за кухнята?

Килимите с кръгла и овална форма са популярен избор за кухните. Те лесно се приспособяват към ограничени пространства и предлагат смела естетика в домове, които са склонни да се отличават с дизайн, наподобяващ кутия.

Разбира се, това не означава, че квадратните и правоъгълните килими нямат място в кухнята. Както споменахме по-рано, големите правоъгълни килими са чудесен избор за маси в трапезарията. По-малките правоъгълни килими и постелки също са популярен избор, ако кухнята ви има врата, водеща навън. Но ако работите с ограничено пространство и просто искате килимчета, които да сегментират или да акцентират върху стила на кухнята ви, кръглите кухненски килимчета са чудесен избор.

Ако планирате подпространство в кухнята си, квадратните и кръглите килими работят най-добре. Като цяло подпространствата се нуждаят от равномерни размери за по-добра кохезия. Също така се опитайте да нямате повече от две подпространства в кухнята си, дори ако тя е по-голяма от повечето.

Използване на подложка за килими за вашата кухня

Защо се нуждаете от подложка за килим

Подовете с твърда повърхност са необходимост за кухнята. Те обаче са по-малко удобни за стоене - а това обикновено е помещението, в което стоите най-много. Така че, докато стоите там, готвейки ястия и миейки чинии, си струва да помислите за подложка за килим, която да ви осигури малко повече комфорт.

Повечето кухни са с подове от плочки, които могат да бъдат малко хлъзгави. В идеалния случай ще можете да държите килима си центриран в едно пространство.

Подобно на килимите, подложките за килими също могат да помогнат за удължаване на живота на вашите килими. Допълнителната опора означава по-малко износване на килима, което му позволява да издържи по-дълго.

Подложките за килими също така помагат за подобряване на звукоизолацията. Те са по-тихи от самите килими и правят стъпките почти безшумни. Отново съседите ви от долния етаж ще ви благодарят.

Може да разгледате Подложка против подхлъзване за килими и пътеки, ТУК

kilimi-antislip-podlojka

Коментари: 0
Все още няма коментари
Отговори

Вашият E-mail адрес няма да бъде публикуван. Моля попълнете задължителните полета.*