Search
Slider

Как да подготвите килимите за почистване?

Браво, това е фантастично време от годината, за да проверите състоянието на килимите си!

kilim-magnolia-443-fon-1080-1080
Празниците са свързани със семейството и близките. Така че е логично да включите годишното почистване на килими в сезонната си рутина по това време на годината. Тъканите килими могат да издържат поколения наред, ако се грижите за тях правилно. Затова нека разгледаме тези шест стъпки по-долу.

 moketen-kilim-erika-8010-beige-orange-fon

1. Започнете с прахосмукачка

С течение на времето свободните замърсявания и частици се забиват във влакната на килима ви. Ако имате домашни любимци, ще откриете и козина. А ако имате деца - кой знае какво има там долу!

Затова, когато прахосмукирате килима си, започнете от долната страна. Използвайте настройката за почистване на килими на прахосмукачката си и внимателно преминете през цялата долна страна. Стойте далеч от ресните. След това обърнете килима с дясната страна нагоре и прахосмукирайте горната страна няколко пъти. Отново бавни и нежни движения, като избягвате ресните, са правилният начин. Друг метод е да окачите килима си и да го почистите. Това може да бъде полезно, ако откриете във влакната частици, подобни на пясък. Биенето на килима е също така чудесен начин за разхлабване на частиците преди прахосмукиране.

2. Почиствайте с вода и лек почистващ препарат

След като сте почистили добре килима с прахосмукачка, сте готови да почистите. Но-чакайте! Не използвайте просто някакъв химически почистващ разтвор. Тъканите килими са изработени със специални цветни багрила. В зависимост от материала влакната на килима ви може да са по-деликатни и да не издържат на агресивни химикали. Препоръчваме меки почистващи препарати, специализирани за почистване на килими, или друг шампоан за килими, създаден специално за фини килими. Други неща, от които ще се нуждаете, са: малка кофа, голяма четка за почистване, малка четка за почистване, абсорбираща кърпа и хладка топла вода. Започнете с почистване на петна или силно въздействащи зони, които сте забелязали при прахосмукирането. Използвайте малката четка за търкане, като я потопите в почистващия разтвор и търкате внимателно и старателно. Използвайте абсорбиращата кърпа, за да забършете местата, които са прекалено сапунени или прекалено мокри. След това използвайте по-голямата четка за търкане, за да почистите внимателно от една граница до друга. Препоръчваме ви да почиствате на малки участъци, от граница до граница, за да можете да следите напредъка си. Отново използвайте кърпата, за да избършете излишната влага и пяна.

3. Изсушаване и разресване

Поставете килима на чисто и сухо място, за да изсъхне. Ако е възможно, поставете няколко вентилатора близо до килима, за да поддържате постоянен поток от въздух. Ако природните стихии са благосклонни към вас, поставете килима навън за максимум 1-2 дни. Ще искате да изпразните килима си с прахосмукачка още веднъж. Това улавя всички трайни частици и служи за повдигане на всички матови влакна. Накрая разчешете килима си - точно така! Това ще върне на килима ви първоначалния му модел и дизайн. Освен това трябва да забележите по-живи цветове и акценти.  

4. Ако имате сериозни петна от домашни любимци

Не се притеснявайте. Има няколко начина за премахване на наистина тежки петна от домашни любимци от замърсени килими. Можете да опитате разтвора на оцет или комбинацията от водороден пероксид и сода за хляб за общо почистване на петна. Содата е чудесен (и евтин) начин за премахване на петна от урина на домашни животни. Ако петната са преминали през килима, за да проникнат в подложката, ще искате да проверите разтвор на кислородна белина. Ако не токсичните препарати са вашето предпочитание, разгледайте разтвори с екстракт от гроздови семена, царевично нишесте и цитрусови плодове. И накрая, не забравяйте за дезодориращите средства за домашни любимци, които можете да намерите в магазина за хранителни стоки без рецепта. След като сте почистили петното, тези спрейове и прахове могат да се преборят с всякакви трайни миризми. 

Коментари: 0
Все още няма коментари
Отговори

Вашият E-mail адрес няма да бъде публикуван. Моля попълнете задължителните полета.*