Search
Slider
Slider

„Вълшебното килимче”

Една от историите в Хиляда и една нощи разказва как принц Хюсеин, най-големият син на султана на Индия, пътува до Bisnagar (Vijayanagara) в Индия и купува летящо килимче. Този килим е описан по следния начин: Който седне в този килим и си пожелае в мислите си да отиде на определено място, което е далечно или близко, лесно килимчето ще го отведе тамЛитературни традиции на няколко други култури разполагат магически килими, в повечето случаи буквално плаващ, а не веднага да превозва този, който се е качил на него от място на място.

Друга от интерпретациите на Васнецов е на същата тема.

Килима на Соломон. Съобщава се, изработен от зелена коприна със златен вътък шестдесет мили дълъг и шестдесет мили широк: "когато Соломон седна на килима той бе занесен от вятъра, и мина през въздуха толкова бързо, че той закусваше в Дамаск и вечерял в Media " вятърът последвал команди на Соломон, и гарантира, че килима ще отиде на правилното местоназначение.

В руските народни приказки, „Баба Яга” може да предостави на  „Иван Глупака” летящ килим или някои други магически подаръци (например топка, която търкаля пред героя му и да му покаже пътя или кърпа, която може да се превърне в мост). Такива подаръци помогне на герой да намери пътя си.

Коментари: 0
Все още няма коментари
Отговори

Вашият E-mail адрес няма да бъде публикуван. Моля попълнете задължителните полета.*